Whitmore Square Proposition

Defining Community
Space

Location
Adelaide, SA

Client
Confidential

Date
2014–2015

Value
$75m

Services
Urban Design

Category
Public Realm
Work

Key Features

  • Reinstate Colonial Light ‘s vision of city squares used as public amenity and a community hub.
  • Examine how the configuration and uses of the square have evolved as the city has developed.
  • The design proposal for Whitmore Square has addressed these issues by firstly reducing the size of the road right of way to a double lane shared road.
  • This gained area has been given back to the square. This removes the road as a barrier for properties that front Whitmore Square.

The proposed buildings provide activated edges to the square, while preserving the existing heritage buildings.

The landscape design of the square draws reference from the original oval configuration Light proposed for the square, while creating pockets of landscaped areas that could be used for passive recreation functions such as community vegetable gardens and playgrounds, while providing flexibility for larger community focused events, such as markets.