Panzhou Innovation Riverfront

Pearl River
Regeneration

Location
Guanghzou, China

Client
South China University of Technology, Guanghzou Institute of Planning

Date
2015

Value
$700m

Key Features

  • Proposal focused on challenging current Chinese city urban development patterns.
  • Demonstrated people and amenity focused urban outcomes, residential quality and connectivity with the key environmental features of the surrounding city precinct.
  • The proposed scheme resulted in a design that could exceed current targets for FAR and density, by delivering compact urban form instead of towers in the park surrounded by multilane lane freeways.

Collaborating with local professionals this workshop project was a design challenge to critically analysis the existing site conditions and surrounding connections to transit and community.

By taking a different approach to the building typologies and scale that was needed for the site a hierarchy was set up to improve access to light and views for the residents of each housing type proposed.

Referencing the historic urbanisation and grid structure of Guangzhou the proposal was able to deliver a grid network offers development flexibility while also connecting to open space amenity.

Contributors: Justin Kearnan, Huiyi Zhang, Chuwei Yang, Ying Ding, Haochen Yang, Xingling Cai