Gouger Street Mixed Use

Vancouver model
in Adelaide

Location
Adelaide, SA, Australia

Client
Tang Cheng Group P/L

Date
2011–2014

Value
$200m

Services
Architecture, Planning, Urban Design

Category
Residential
Work

Key Features

  • Housing diversity for this project’s residential outcomes was the focus and worked to create a mix of townhouses, lofts, sohos, student apartments, micro-units, short stay accommodation and family size apartments.
  • The project was able to repair a city street connection by extending Byron Place
  • The design quality of the residential treatment fronting on to the street created a fine grain, human scale, relatable for pedestrian traffic interacting with the ground floor interface
  • This mixed use development was proposed for the 7,000sqm site, adjacent Adelaide’s Chinatown Precinct, a significant vacant land parcel within the city fabric.

The project was designed as a catalyst to repair the existing street grid of this part of the city and also respond to new Development Plan provisions in terms of inner city higher density living.

The ‘Vancouver Model’ of towers sitting on townhouse podiums was used as a precedent. The continuation of Byron Place into the site assists in the greater urbanisation of the site and creates new street frontages, which townhouse, live work lofts and retail is now able to front.

David Cooke was Director of this project as an employee of Hames Sharley.